EL CAMP DE MIRRA I LES SEUES HISTÓRIES

RECUPERANT EL CASTELL D´ALMIÇRÁ

Avuí és un dia de mitjà de Juliol al Camp de Mirra… el sol pega de valent…però mereix el patiment per tal de poder gaudir d’una mica dhistòria antiga de la nostra provincia i el nostre patrimoni.

-A la címa del turó de Sant Bertoméu es vá construïr a finals del Segle XII un castell que faria les funcións de vigilància entre els de Biar i de Villena. Donaría empar a l´alquería
d´Almizrà pertanyent a l´Iqlem de Medina Bilyana-Villena-, i possiblement també faria les funcións de cel-les-sitges fotificades com a graners… tot allò al costat de l’Ermita de Sant Bertoméu.

-Al 1243 va ser conquerit pel cavaller calatravo Llorens d´Escals i els seues meinades del Rei Jaume I d´Aragó. La seua fortificació pareix perdurar fins al Segle XVI, sent després abandonat fins a la seua desaparició.

Blanques contornades recalquen el que segles enrrere fou un important punt, marca de frontera als regnes de Castella i Aragó, penja, veu i escolta decenes de kilòmetres al voltant, recalacant el títol de fortaleça mitjançant el qual fou un lloc destacat a l’època de la reconquesta.

Antigues cambres, aljubs per a l’aiga i restes de murs, tan nus com dignes que continuaràn donant testimoni de la seua pasada majestuositat quan tots nosaltres no sigam més que pols.

-Als anys 2013-2014, es van iniciar els projectes d´execució, desenrunament i consolidació del Castell d´Almizrà, i la conservació dels llenços de muralles, hui, feliçment executats. Es deu continuar amb nous projectes per a donar la total rehabilitació.

-Punt i apart mereix tractar el seu famós e històric Tractat d´Almizrà de 1244, però aixó ho farem a un altre apartat amb tots els honors que es meréix.

El Camp de Mirra, Juliol de 2021.

Fonts – Wikipedia.