Batalla de Castalla, a Biar, guerra d’Independència Espanyola

852

BIAR I LES SEUES HISTÒRIES
DERROTA ESPANYOLA A LA 1ª. LA BATALLA DE CASTALLA, 21 JULIOL DE 1812

PINZELLADES SOBRE EL GENERAL EN CAP DE L’OPERATIU ESPANYOL, DONNELL, I EL BRIGADIER RAFAEL SANTISTEBAN, COMANDANT DE LA CAVALLERIA ESPANYOLA

*Després de la derrota de la tropes espanyoles per les franceses-1ª.Batalla de Castalla, 21 juliol 1812- al comandament del General en Cap Interí del 2º. i 3r. Exèrcits-Múrcia- José O´Donnell Anethan, va néixer el 1768 i va morir el 1836-, es va obrir un Procés de Recerca per conèixer les causes d’aquesta derrota, ja que les forces espanyoles doblaven en nombre les enemigues.

-Fins a la finalització del procés -a mitjans de 1814- el General O´Donnell passo a manar la Reserva de l’Exèrcit que s’estava formant a la Isala de León-Cadiz-, i el Brigadier Rafael Santistseban, Comandant de la Cavalleria espanyola, ho van posar a la picota, ja que el General O´Donnell l’acusava d’aquesta derrota en no haver complert les seves ordres i no haver acudit a temps per recolzar amb la seva cavalleria en el moment més crucial de la batalla.

-El veredicte va ser de; Innocent per al General O´Donnell, i d’Amonestació al Brigadier Santisteban, el qual, ja s’havia defensat amb el seu Manifest sobre les contradiccions de les ordres rebudes-poc després, mori; es diu de pena, altres, que es va suïcidar-.

-De la lectura del dit Manifest i de l’aportació d’Árnedo Lázaro sobre aquest tema a la Revista-Villena de 2012, intentarem donar unes picelades sobre les ordres contradictòries?, i conèixer les maniobres de les unitats; Divisione, Batallons, Cavalleria, Esquadrons, Regiments, Artillera i soldats que componien l’Exèrcit espanyol.

-El General en Cap Interí dels 2n i 3r. Exèrcits, O´Donnell-11.000 infants i 1.000 cavalls –va redactar per al Cap de l’Estat Major unes “Instrucions Reservades” a 18 de Juliol de 1812 en què detallava les operacions.

-El dia 19, el Brigadier al comandament de la Cavalleria Espanyola, Rafael Santisteban-Comandant de la 2a. Secció de Cavalleria-, va rebre unes “Ordres comunicades pel Cap de l’Estat Major” en què es dellaven el seu paper en les operacions del dia.

-El dia 20, a les 11 hores, O´Donnell va signar l’“Ordre General de l’Exèrcit del 20 de Juliol” i les va enviar als Caps amb Comandament en columnes.

-El dia 21 es va combatre a Castalla produint-se la derrota dels espanyols i les conseqüències: O´Donnell va passar a enviar la Reserva ia Santisteban el van posar a la picota, obrint l’Exèrcit un procés per aclarir els fets.

-El Brigadier Santisteban, i complint ordres, va sortir amb la seva cavalleria de Monòver a les 18 hores del dia 20, arribant a Villena a les 2 hores del 21, després de situar la seva cavalleria entre Sax i Villena a la dreta de la carretera-762 genets -3 Cossos de Cavalleria; 1r i 2n. Provisional de Dracs, el 2n. Provisional d’Hússars, formats per 11 Caps, 19 Capitans, 63 Subalterns, 75 Sergents, 26 trompetes i 572 entre Caps i Soldats amb els seus correpondents cavalls, i dos canons “de a 8”-.

-A les 2,30 hores va avançar la seva guerrilla d’infanteria i cavalleria per reconèixer els francesos de Biar, situant “escoltes” a mitja llegua de Biar-uns 2.900 m.-: va constatar que les avançades franceses s’havien retirat a l’interior de la Vila.

-De 4 a 5 hores, li van comunicar que els francesos eren uns 400 genets del 24è. de Dracs i 3 companyies del Setè de Línia-300 infants o més-.

-De complir amb les Ordres rebudes, no podria ser a Castalla la matinada del dia 21; tenint en compte la foscor, el terreny i la superioritat de l’enemic, poca cosa més podia fer.

-A continuació els francesos van evacuar Biar amb el més gran dels sigils. Van bloquejar el Port de Biar “a dreta i esquerra” i els Dracs van quedar a l’espera ocults en un oliverar d’Onil: Aparentment els espanyols de Castalla van confondre els Dracs francesos amb la Cavalleria de Santisteban ia l’interí, els francesos van carregar contra el Ala Esquerra juntament amb part del 13è. de Coraceros pel Centre, i els espanyols van ser atropellats.

-Santisteven en tenir notícies que els francesos havien evacuat Biar en direcció a Castalla -sobre la 6 hores-, va avançar les seves guerrilles i va entrar al poble, va pujar el congost i al Port va suposar que li estarien esperant-los francesos ja s’havien marxat-.

-Un cop agafat el Port de Biar, Santisteban va observar que el foc havia cessat a Castalla i només se sentia per Ibi, veient l’enemic possessionat del camp.

-Baixant cap al pla, va saber de la derrota i es va retirar a Villena, en què a les 15 hores, va escriure una carta a O´Donnell pròdiga en detalls: la va signar al “Camp de Villena a les 3 de la tarda del 21 de juliol de 1812”.

-En un altre apartat, continuarem aportant més dades sobre la derrota de l’Exèrcit espanyol a la 1a. Batalla de Castalla de 1812, entorn de les figures dels dos militars sobre els quals van caure les culpes d’aquesta derrota; El General en Cap de l’operàtic espanyol, i el Comandant de la Cavalleria; el Brigadier Rafael Santisteban.

Biar 2000.

Fonts: Llibres de Festes de Biar i Revista-anual de Villena 2012
Manifest del Brigadier Santisteban.
Wikipedia.